Náš příběh
Pečlivě vybíráme jen zralé a zdravé ovoce vyrostlé v okolí do 80 km od provozovny tak, aby výsledná chuť v sobě snoubila chutě pravé přírody. Věříme totiž, že i dnes můžeme jíst poctivé jídlo. Vaříme podle tradičních receptur našich babiček, které jsme sem tam vylepšili o moderní trendy.
Jsme sociální podnik. V DobroLádovně pracují zaměstnanci, kteří mají ze zdravotních, sociálních důvodů nebo z důvodu péče o osobu blízkou omezené pracovní možnosti. Pomáháme jim na jejich cestě.
Jsme „v plenkách“ aneb jak se rodí sociální podnik
- Únor 2024 – schválena dotace na provoz sociálního podniku z MPSV
- Březen 2024 – příprava prostor, hledání zaměstnanců, grafika atd.
- Duben 2024 – rekonstrukce prostor výrobny
- Květen 2024 – kolaudace prostor a vaření, máme 4 zaměstnance OZP a 1 vedoucí provozu plnou síly, denně vaříme cca 80 skleniček
- Červen 2024 – máme 5 zaměstnanců OZP, 1 vedoucí provozu s odhodláním vše zvládnout, další zájemce o práci, týdně zpracujeme cca 150 kg ovoce, denně vyrábíme 150 skleniček, sirupů – nestačí nám prostory, chybí nám prodej, ale zatím všem chutná
- Červenec 2024 – máme vlastní obchoďačku, prodáváme v prvních obchodech, vinotékách, zdravých výživách, máme 6 zaměstnanců OZP, 1 vedoucí provozu, která neplánuje dovolenou, zjišťujeme, že máme malé prostory, vyřizujeme první předobjednávky na dárkové balíčky do firem
- Srpen 2024 – vaříme, asi se uvaříme venku 38 stupňů ve výrobě 40.
- Září 2024 - vedoucí provozu se nám vdala a odjela na víkendovou svatební cestu. Naštěstí, bez ní bychom byli.. no v DobroLádovně.. ale taky v ..
- Říjen 2024 - konečně spouštíme e-shop. Já vím, dlouho mi to trvá, celý náš tým se ptá, kdy už bude e-shop. Už se ptají i zákazníci. Tak POZOR je tu..
- Listopad 2024 - eshop převzala Niki a říká, že je jak Alenka v říši divů. Byla nám schválena certifikace od asociace regionálních značek - POLABÍ REGIONÁLNÍ PRODUKT
- Prosinec 2024 - Makáme ze všech sil a zaměstnanců už máme celkem 11... Těšíme se až bude po Vánocích.
- Leden 2025 - pište DobroLádovnu s námi..
O zakladatelce
Jmenuji se Barbora Kovářová, baví mě rozvíjet nové projekty a nové vize, dávat lidem práci a naději na změnu k lepšímu. Pomáhala jsem v rozjezdu a následnému rozvoji několika nevládních neziskových organizací (Brandýský Matýsek z.s., MAS – Střední Polabí, z.s., Jistoty Domova z.ú.) a snila o vlastním projektu. Přestěhovala jsem se na vesnici a každý den objevuji znovu a znovu krásy přírody, naší velké zahrady, květnaté louky, sadu. Vzpomínám přitom na dětství a zavařování s mými babičkami.
Plný špajz ve mně vždycky vyvolával pocit blahobytu. Někdo potřebuje trezor plný peněz a mně stačil plný špajz dobrot. Chutné kyselé okurky, jahodové džemy pouze z jahod a cukru, sirupy z černého rybízu. Zkrátka dobroty jako od babičky.
Dnes vychovávám čtyři děti a sním o velké dřevěné roubence s velkou kuchyní a prodejnou, kde budou pracovat lidé se zdravotním omezením a rodiče, kteří se starají, stejně jako já, o dítě s autismem nebo jiným postižením.
A tak jsem začala snít svůj velký sen, v naší jedné místnosti doma s pěti šikovnými zaměstnanci na zkrácené úvazky. Dnes se na kuchyňské lince naší DobroLádovny narodí přes 150 výrobků za jediný den. Držte mi/ NÁM palce… sny se mají snít, aby se mohly začít plnit.
Barbora Kovářová
Zakladatelka a hlavní duše DobroLádovny
Kdo vaří a připravuje naše dobroty?
Náš zavařovací a DobroLádovnový tým
Nechceme vyprávět příběhy našich zaměstnanců i proto, že ctíme jejich soukromí. Můžeme Vám ve zkratce říct, že naši zaměstnanci jsou z masa a kostí, že jsou stejní jako my. Každý z nás má své tajné příběhy a bolístky. Naši zaměstnanci mají bolesti fyzické a někdy i psychické. Potřebují vstřícné pracovní prostředí a pochopení k tomu, co mohou a nemohou zajistit. Potřebují zkrácené úvazky, možnost vzít si volno kdykoliv potřebují. Potřebují podporu, ale i pevná pravidla a řád. Potřebuji předem vědět, co budou vyrábět a kdy, znát svou pracovní náplň a vědět, že si jejich práce ostatní váží. Každý z nás potřebuje práci.
Velmi si vážíme jejich nasazení, které je často v záplavě 50 kg jahod, 100 kg rybízu, 100 kg višní opravdu velké. I my, co jsme zdraví, máme co dělat, natož naši zaměstnanci se zdravotním omezením.
Snažíme se jejich problémy zohledňovat..
Naše firma je v plenkách, je to takový malý kojenec a péče o něj je nekonečná, ale baví nás!
Poděkování patří trpělivé vedoucí provozu Jolance Holešové, naší zavařovací guru Jarušce, facebookové a instagramové královně Nikče, grafičce Lucce, markeťačce Kamile, mlsnému Petrovi, který nám od začátku pomáhá a pokaždé se ptá "džemík by nebyl?", věčně usměvavému Kristiánovi, skladnici Katce, Martince s neustále dobrou náladou, výmluvné obchoďačce Kačce, Markétce, která se snad nikdy nezastaví. Aničce, co má ráda různorodou práci. Posile Alence, která nám nosí skvělé dortíky a koláče. Hlavně Vám, lidem, kteří nám fandí a podporují nás.
Ochutnejte DobroLádovnu
a podpořte náš DobroTým